NAVO-top 2025 in Den Haag

Op 24 en 25 juni 2025 was Nederland gastland voor de NAVO-top. Het was de 1e keer dat Nederland een NAVO-top organiseerde. De organisatie van deze top was een kans om de positie als betrouwbare bondgenoot te versterken.

Let op: Mensen verspreiden soms bewust of onbewust onjuiste informatie over de NAVO-top. Dit kan onrust veroorzaken en mensen in verwarring brengen.

Gastlanden van de NAVO-top zijn doelwit van kwaadwillende landen. Deze landen zetten bewust een negatief beeld van de NAVO neer of willen de NAVO-top laten mislukken. Ze verspreiden daarom gecoördineerd valse of uit verband gehaalde informatie. In het verleden gebeurde dit bij NAVO-toppen in bijvoorbeeld Vilnius en Washington.

Betrouwbare informatie over de NAVO-top staat op Rijksoverheid.nl of op denhaag.nl/navotop. Alle informatie over de NAVO-top op sociale media staat op de bestaande accounts van de Rijksoverheid en de NAVO: x.com/MinPres, x.com/MinBZ, x.com/Defensiex.com/nato, instagram.com/minbz, instagram.com/minvandefensie, instagram.com/nato.

1e NAVO-top in Nederland

Nederland organiseerde voor de 1e keer sinds de oprichting van de NAVO in 1949 een NAVO-top. Tijdens de top nam de NAVO beslissingen die belangrijk zijn voor de wereldwijde vrede en veiligheid. Zeker in deze tijden, met veel conflicten in de wereld. Denk bijvoorbeeld aan de oorlog in Oekraïne.

Staatshoofden en regeringsleiders op de NAVO-top

Er kwamen In totaal rond de 9000 mensen bij de top aanwezig, waarvan 45 staatshoofden en regeringsleiders. Dat waren de regeringsleiders van de 32 bondgenoten en regeringsleiders van partnerlanden. Ook kwamen er 45 ministers van Buitenlandse Zaken en 45 ministers van Defensie. In totaal waren er ongeveer 6000 mensen die verschillende landen vertegenwoordigen. En ruim 2000 nationale en internationale journalisten.

Programma NAVO-top in het kort

Tijdens een NAVO-top spraken leiders van verschillende landen over de veiligheid in de wereld. De NAVO-top bestond uit:

  • aankomst, welkomstceremonie en groepsfoto;
  • vergaderingen met staatshoofden en regeringsleiders;
  • vergaderingen met ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie;
  • gesprekken tussen landen en organisaties;
  • persconferenties;
  • diners.

NAVO-top: kans voor Nederland

De organisatie van de NAVO-top was een unieke kans om te laten zien hoe Nederland bijdraagt aan internationale vrede en veiligheid. Nederland profiteert van de NAVO, maar neemt ook verantwoordelijkheid. Daarnaast benadrukte de top dat samenwerking en eensgezindheid binnen de NAVO essentieel is. Voor de wereld en voor de veiligheid en het welzijn van ons eigen land. De top was belangrijk om 3 redenen:

  1. Versterken van vrede en veiligheid
    Tijdens de top besloten NAVO-landen over defensie, cyberveiligheid en nieuwe dreigingen. Deze besluiten hebben direct invloed op de veiligheid van Nederland.
  2. Nederland als betrouwbare bondgenoot
    Door de top te organiseren, liet Nederland zien een actieve en gastvrije NAVO-bondgenoot te zijn. Dit kan de rol van Nederland in internationale samenwerkingen verbeteren.
  3. Grotere diplomatieke zichtbaarheid
    De NAVO-top brengt wereldleiders, ministers, diplomaten en media naar Den Haag. Dit geeft Nederland meer invloed en helpt bij samenwerking met andere landen. Dit is extra belangrijk in een onzekere wereld.

NATO Public Forum

Tegelijk met de NAVO-top was er het NATO Public Forum. Het doel van deze bijeenkomst was dat zoveel mogelijk mensen begrijpen waar de NAVO-top over gaat. Maar ook waarom de NAVO bepaalde beslissingen neemt. Tijdens het NATO Public Forum spraken 500 politici, experts, journalisten en jongeren over de onderwerpen van de NAVO-top. Dit deden zij in debatten, paneldiscussies en interactieve sessies. Online was het NATO Public Forum voor iedereen te volgen. En het NATO Public Forum is terug te kijken.

Defensie-uitgaven omhoog om afschrikking en verdediging te versterken

De 32 NAVO-bondgenoten werken iedere dag aan het versterken van de afschrikking en verdediging van het bondgenootschap. In 2014 hebben de NAVO-landen afgesproken om in 10 jaar tijd te groeien naar defensie-uitgaven van 2% van het bruto binnenlands product (bbp) per bondgenoot.

De voortdurende Russische oorlog tegen Oekraïne en de Russische dreiging richting NAVO-grondgebied laten zien dat vrede in de wereld en op het Europees continent niet vanzelfsprekend is. De huidige dreiging vraagt om meer inzet van de bondgenoten. Tijdens de NAVO-top in Den Haag spraken de 32 bondgenoten over het verhogen van de defensie-uitgaven en het opschalen van de defensie-industrie.

NATO Summit Defence Industry Forum

Het NATO Summit Defence Industry Forum (NSDIF) op 24 juni was de belangrijkste bijeenkomst tussen de NAVO en de defensie-industrie in de week van de NAVO-top. NAVO-bondgenoten, bedrijven en experts spraken tijdens dit forum over de versterking en opschaling van de Europese defensie-industrie.

Samenwerken aan NAVO-top

Veel organisaties waren betrokken bij de organisatie van de NAVO-top. Onder andere verschillende ministeries, zoals Buitenlandse Zaken, Defensie en Infrastructuur en Waterstaat. Ook andere organisaties zoals het World Forum, de gemeente Den Haag, NCTV, politie, Rijkswaterstaat en Schiphol werken mee aan een gastvrije en veilige NAVO-top.

NAVO-top overzicht

OSZAR »